Profile picture

Prof. Dr.
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Biyografi

Özgür B. Akan, Ankara, Türkiye'de doğmuştur. Lise eğitimini Ankara Fen Lisesinde tamamladıktan sonra, lisans derecesini 1999 yılında Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden yüksek lisans derecesini 2002 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden almıştır. Doktora derecesini Mayıs 2004'te Georgia Institute of Technology'deki Geniş Bant ve Kablosuz Ağ Laboratuvarı'ndan elektrik ve bilgisayar mühendisliği alanında almıştır. Mayıs 2004 ile Ağustos 2010 tarihleri arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görev yapmıştır. Prof Akan, Ocak 2013'ten Ağustos 2015'e kadar Koç Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Enstitüsü'nde Direktör Yardımcısı olarak görev yapmış, Eylül 2015'ten Mayıs 2016'ya kadar ise Direktör olarak görevine devam etmiştir. Eylül 2019'dan Ağustos 2021'e kadar Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Fen ve Mühendislik Bilimleri Enstitüsü Direktörü olarak görev yaptıktan sonra Eylül 2021'den Temmuz 2022'ye kadar ise Koç Üniversitesi'nde Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Rektör Yardımcısı (VPRD) olarak görev yapmıştır.

Koç Üniversitesi'nde Internet of Everything AXA Chair Profesörü ve Gelecek Nesil Haberleşme Merkezi (CXC) Direktörü olarak görev yapan Prof Akan, biyo/nano/moleküler/kablosuz haberleşme alanlarında disiplinlerarası teorik ve deneysel araştırmalar yürütmektedir. Prof Akan aynı zamanda, Cambridge Üniversitesi Mühendislik Bölümünde Internet of Everything Grubu'nun başkanıdır. Prof. Akan, IEEE Fellow, Turing Fellow olup INVENTRAM, UNVEST, KUTTAM (Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi) ve KUIS AI (Koç Üniversitesi & İş Bankası Yapay Zeka Merkezi - Yönetim Kurulu) üyesidir. Avrupa Araştırma Konseyi'nin (ERC) Consolidator Grant ve ERC Proof of Concept (PoC) Grant ödüllerinin sahibidir. Ayrıca, AXA Chair Professorship, TÜBİTAK Bilim Ödülü, IBM Faculty Award, IEEE Communications Society Outstanding Young Researcher Award ve birçok başka ödül kazanmıştır. IEEE Nanotechnology Council (NTC) ve IEEE Communications Society (ComSoc) Distinguished Lecturer olarak görev yapmaktadır. Prof. Akan, IEEE Transactions on Molecular, Biological, and Multi-scale Communications, Scientific Reports (Nature) ve Nano Communication Networks Journal (Elsevier) dergilerinde Yardımcı Editör olarak görev yapmaktadır. Daha önce, IEEE Transactions on Communications, IEEE Transactions on Vehicular Technology, IET Communications, IEEE Networking Letters, International Journal of Communication Systems (Wiley), European Transactions on Telecommunications ve Transactions on Emerging Telecommunications Technologies (Wiley) dergilerinde editörlük yapmıştır. Ayrıca, IEEE INFOCOM Yürütme Komitesi Üyesi, IEEE INFOCOM 2017 Genel Başkanı, ACM MOBICOM 2012 ve IEEE MONACOM 2012 Genel Başkanı ve IEEE CAMAD 2014 dahil olmak üzere çeşitli konferansların Program Komitesi Başkanı olarak görev yapmıştır.

Araştırma Alanları

Biyo/Nano/Moleküler/Kuantum/Kablosuz Haberleşme , Her Şeyin İnterneti (IoE) , 6G ve THz Kablosuz Sistemler , Uydu ve Uzay Haberleşmesi , Sinyal İşleme , Bilgi Teorisi

Eğitim

2004,