Koç Üniversitesi’nde, tüm akademik alanlarda cinsiyet eşitliğini teşvik etmek yalnızca bir öncelik değil, aynı zamanda temel bir değerdir. Bu taahhüt, kadınların STEM alanlarındaki rollerini ilerletmeye güçlü bir vurgu yapan Koç Üniversitesi Cinsiyet Eşitliği Planı’nda (KUGEP) güçlü bir şekilde ifade edilmiştir. Mühendislik Fakültesi, hem mevcut hem de gelecekteki mühendisler için kapsayıcı ve destekleyici bir ortam yaratmak üzere Cinsiyet Eşitliği Ofisi (GEO) ile yakın bir şekilde ortaklık kurarak bu misyonda önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle bilgisayar mühendisliği, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) adil ve sürdürülebilir bir dijital geleceği şekillendirmede önemli olduğundan, bu çabanın ön saflarında yer almaktadır. Cinsiyet eşitliğine duyarlı bilgisayar bilimcileri ve mühendisleri yetiştirmenin önemi yeterince vurgulanamaz. Önde gelen bir öğrenci organizasyonu olan KU-ACM, mühendislik eğitiminde kapsayıcılığa yönelik bu kolektif çabayı temsil etmektedir. Uluslararası womENcourage™ 2024 konferansına yakın zamanda katılmaları, özverilerinin ve başarılarının bir kanıtıdır ve kutlanmaya değer bir başarıdır. Koç Üniversitesi’nin bilgisayar mühendisliğinde cinsiyet kapsayıcılığına olan bağlılığını temsil eden ACM öğrenci bölümü (KU-ACM), yakın zamanda İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen womENcourage™ 2024 konferansına katıldı. KU-ACM, bilgisayar alanında diyaloğu, kaynak paylaşımını ve profesyonel ağ oluşturmayı teşvik eden dünyanın en büyük bilgisayar topluluğu olan küresel Bilgisayar Makineleri Derneği’nin (ACM) bir parçasıdır.

Bilgisayar bilimiyle ilgilenen öğrencileri desteklemek ve bir araya getirmek için kurulan KU-ACM, 200’den fazla üyeye ulaştı ve hem teknik becerileri geliştirmeyi hem de alandaki çeşitliliği teşvik etmeyi amaçlayan kodlama yarışmaları, sektör röportajları ve eğitim atölyeleri dahil olmak üzere her yıl 20’den fazla etkinlik düzenliyor.

Bu yılki “Cinsiyet Eşitliği için Sorumlu Bilgisayar Kullanımı” temalı womENcourage™ konferansı, bilgisayardaki cinsiyet farkını kapatmanın önemini vurguladı ve toplumu ilerletmede bilgisayarın faydacı doğasını vurguladı. Etkinlik, bilişimde kadınların etkisinin kutlanmasıydı ve katılımcıların deneyimlerini paylaşmaları, yapıcı geri bildirimler almaları ve anlamlı ağ oluşturmaları için disiplinler arası bir forum sağladı.

KU-ACM’den iki üye, ikisi de üçüncü sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencisi ve kulübün eş başkanları olan Deniz Soylular ve Gülara Kaynar konferansa katıldı. Deneyimi değerlendiren Deniz, “Hackathon’un ilk anlarından kapanış törenine kadar en akılda kalan şey gülümsemelerdi. Mevcut öğrencilerden ünlü profesörlere kadar etkinlik, sizi paylaşmaya, öğrenmeye ve yaratmaya teşvik eden destek ve sıcaklıkla doluydu.” dedi.

Öğrenciler, önyargıyı ele alan bir dil modeli oluşturmaya odaklanan ve Avrupa’nın farklı bölgelerinden akranlarıyla birlikte çalışan bir hackathon’a katıldılar. Takımları yeterlilik kazanamamış olsa da, deneyim paha biçilemezdi.

Deniz, etkinliğin diğer ACM öğrenci bölümleriyle bağlantı kurma ve teknoloji sektöründe kadınların karşılaştığı zorlukları öğrenme açısından önemini vurguladı. Deniz, katılımcılar arasında küresel bir topluluk duygusu yaratmadaki etkinliğin rolünü vurgulayarak, “Eşitsizliklerin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için adımlar atmak konusunda daha motiveyim,” dedi.

Konferans ayrıca KU-ACM’nin Türkiye ve Avrupa’daki diğer ACM-W şubeleriyle bağlarını güçlendirmesi, bilgi işlemde cinsiyet eşitliğini teşvik etme konusunda bilgi ve en iyi uygulamaları paylaşması için bir fırsat sundu. Deneyimlerinden ilham alan öğrenciler, mühendislik eğitiminde cinsiyet kapsayıcılığına olan bağlılıklarını daha da ileriye taşıyarak Koç Üniversitesi’nde gelecekte bir womENcourage™ etkinliği düzenleme isteklerini dile getirdiler.

KU-ACM, üniversitenin bilgisayar mühendisliği programında cinsiyet eşitliğini ilerletmede önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Kulüp, womENcourage™ gibi girişimler aracılığıyla üniversitenin, cinsiyetten bağımsız olarak tüm öğrencilerin gelişebileceği ve bilişimin geleceğine katkıda bulunabileceği kapsayıcı bir ortam yaratma konusundaki özverisini örnekliyor.